keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Ärsyttäviä kommentteja häihin liittyen

It's a Match -blogin postauksen innoittamana rupesin miettimään, mitkä ovat olleet minulle ärsyttävimpiä juttuja tai kysymyksiä ulkopuolisilta häihin liittyen.Kai tiesitte, että x % avioliitoista päättyy eroon?


Joo, tiedetään. Eiköhän kaikki sen tiedä. Ja ikinä ei voi tietää, miten omalle liitolle käy, vaikka kuinka tällä hetkellä olisi varma siitä, että yhdessä ollaan aina. Mutta eihän naimisiin mennä siksi, että haluaisi päätyä prosentiksi kummalle tahansa puolelle vaan siksi, että rakastaa toista ja haluaa sitoutua - vaikka sitten vastoin kaikkia todennäköisyyksiä. 

Rakastan miestäni ja uskon, että me olemme naimisissa aina. Samaan aikaan olen kuitenkin realisti, mutta silti tällainen masentaminen ja etukäteen eroon tuomitseminen saa ärsytyksen pintaan.


Olettamukset kirkkohäistä


99 % ihmisistä, joiden kanssa häät ovat tulleet puheeksi, ovat olettaneet vihkimisen tapahtuvan kirkossa. On ehdotettu mukavia ja kauniita kirkkoja ja pappeja, ja hehkutettu sitä hetkeä, kun saa kävellä kirkon alttaria pitkin. Sitten kun totean, että me ei mennä kirkossa naimisiin, ääni muuttuu kellossa (ja tästä lisää seuraavassa kohdassa). 

Todellisuudessa en siis tästä mitenkään älähdä, enkä koe loukkauksena sitä, että joku on olettanut uskontokuntamme tai muut preferenssimme, mutta kirkkovihkimisen hehkuttaminen ja siviilivihkimisen mollaaminen rupeaa ketuttamaan. Kirkkohäät ovat niin perinteiset ja tavallinen juttu, että moni ei pysty ymmärtämään, miksi joku haluaisi naimisiin jossain muualla kuin kirkossa. Tätä olen joutunut perustelemaan valehtelematta parillekymmenelle ihmiselle, ja vastauksena saatava kuivakka jaa pistää joka kerta harmittamaan.


"Ai siviilivihkiminen, onko se sitten ihan oikea avioliitto?" ja muut siviilivihkimisen väheksynnät


Aah. Klassikko. Onko se sitten oikea liitto jos ei ensin kuunnella pappia jaarittelemasta synnistä ja kuolemasta kolmea varttia? Lisäksi kun siviilivihkiminen on tullut puheeksi, moni olettaa, että menemme ensin edellisenä päivänä maistraatissa naimisiin ja sitten seuraavana päivänä on vain juhlat. Toki osa möläytyksistä varmasti johtuu ihan puhtaasta tietämättömyydestä, mutta kun joku rupeaa kyselemään että onko teillä kuitenkin ihan juhlavaatteet tai että meettekö siitä mäkkärin kautta sitten kotiin, on kyse ihan pelkästään huonosta asenteesta.

Rehellisesti sanottuna minua vähän pelottaa, että jotkut vieraat eivät koe tarpeelliseksi pukeutua juhlavasti, koska eivät näe siviilivihkimistä yhtä juhlallisena tilaisuutena kuin "oikeita kirkkohäitä". 


No joko teillä on x ja y hoidettuna?


Tämä ärsyttää ihan puhtaasti siitä syystä, että on itse niin saamaton. :D Kun tietää, että ei tosiaan ole hoidettuna äksät ja yyt, niin ärsyttää vastailla samoihin kysymyksiin koko ajan. Tiedän kuitenkin, että kysyjä tarkoittaa pelkkää hyvää, ja moni kysymyksen jälkeen tarjoaakin apuaan mihin tahansa hääjuttuihin. Eilen itse asiassa ensimmäistä kertaa tartuin tällaiseen avuntarjoukseen, kun pyysin appivanhempia leikkaamaan meille puukiekkoja nimi-/paikkakylttejä varten. Antilla on viime kuukaudet olleet ihan superkiireistä, enkä itse luota tarpeeksi omiin sirkkelöinti- tai moottorisahataitoihini jotta lähtisin omin neuvoineni pilkkomaan puupölkkyjä.


Pitääkö sitä nyt noin isoa/kallista/hienoa/erikoista hommata?


En tiedä liittyykö tämä muutaman kohdalla tuohon asenteeseen siviilivihkimistä kohtaan, eli sitä ei pidetä niin isona juhlana, että sen vuoksi kannattaisi alkaa mitään erikoista hankkimaan. Meille ei kuitenkaan todellakaan tule mitään erikoista, vaan ihan tavalliset häät ihan tavallisine koristeineen ja ruokineen. Mekko on ihan tavallinen, ja ainoa joka on vähän tavallista kalliimpi on mun sormus, mutta sekään ei tosiaan sormukseksi ole kallis. 

Jokainen saa hommata häihinsä juuri sitä mitä itse haluaa, enkä pidä siitä, että minun tai meidän valintojamme aletaan kyseenalaistamaan, olivat ne sitten liian pieniä tai liian suuria. Perhana! Hommataan ihan kiusallamme kolminkertaisesti kaikkea.


Miksi talvihäät? Silloin on niin huono kelikin.


Meidän lähipiiristä useammalle on ilmaantunut ennustamisen lahja, ja meille on auliisti kerrottu, että marraskuussa on huono järjestää häät, kun on niin huono keli. Sataa räntää ja on kylmää ja märkää ja pimeää ja inhottavaa. Miksi ette järjestäneet kesähäitä?

Itse kritisoisin häiden ajankohtaa ainoastaan, jos se olisi jouluna. Jotkut järjestävät häänsä viikolla, jotkut lauantaina, jotkut juhannuksena, jotkut maaliskuussa ja jotkut elokuussa. Big deal. Antakaa ihmisten pitää juhlansa juuri silloin kun haluavat! Päivä on meille tärkeä ja merkityksellinen, eikä säällä tai muullakaan ole meille väliä, mutta itse ajattelen marraskuusta ajankohtana vähän eri tavalla.

Huono keli? Elokuussakin voi sataa vettä, tai ukkostaa, tai tulla vaikka rakeita kuten tänä vuonna. On kylmää? Sellaista kesää ei Suomessa olla taidettu nähdäkään, jolloin olisi koko ajan ja sataprosenttisella varmuudella lämmin. Juhannuksen ja joulun lämpötila ja keli ovat olleet monesti samat; + 12 *C ja vettä sataa. On märkää? Edelleen, kesälläkin voi sataa. Kesähäissä tämä onkin huonompi juttu, koska moni on suunnitellut oleskelua tai ohjelmaa pihalle, ja tähänhän sade vaikuttaa. Miten sade vaikuttaa juhliimme sisätiloissa? Ei mitenkään. On pimeää? No mutta eikö ole kiva, että pimeään aikaan saadaan vähän lisää valoa ja iloa? Voiko synkässä vuodenajassa olla liikaa juhlia tai iloa? Voiko olla jotain miinuspuolia siinä, että istutaan iltaa mukavassa paikassa kynttilöiden ja valonauhojen loisteessa, kun ulkona on pimeää? Marraskuussa on varmasti ihanan tunnelmallista, ja valokuvauksessa voi hyödyntää lisävaloja ja vaikkapa savuja ihan eri tavalla, kun keskellä kesää kirkkaassa päivänvalossa.

2 kommenttia:

 1. No huh huh! Tuo siviilivihkimisen mollaaminen tai vähättely tuli mulle uutena ja (omaksi sekä muiden) onneksi me ei törmätty moiseen omassa suunnittelussa. Meillä tosin vieraskaarti oli pitkälti kavereita, joten ehkä nuoremmalle polvelle kirkko ei enää ole ainut oikea vaihtoehto.

  Mutta tuo "pitääkö tuollaistakin hommata"! Ei sitä kukaan meille ihan noin sanonut, mutta sellainen olo itselle ainakin pariin otteeseen tuli. Yksi mua suunnattomati ärsittänyt kommentointi oli myös tämä "Nytkö te jo niitä häitä suunnittelette! Olettepa kyllä ajoissa...". Ja viimeiset tällaiset kommentit tuli siinä 4kk ennen hääpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävää on se, että tosi moni nuoremmasta väestä on ihmetellyt siviilivihkimistä! Vanhemmalta väeltä sitä osaa jotenkin odottaa, enkä ota sitä niin vakavasti. Nuoremmalta väeltä se vähän harmittaa, koska he ovat kummallisempaakin nähneet kuin siviilivihkiminen :D

   No joo, 4 kk ei todellakaan ole mikään aikainen hetki suunnitella häitä! Ihme kommentteja D:

   Poista